niedziela, 24 marca 2013

wegańskie jajka

Spożywanie jajka podczas świąt Wielkiej Nocy, zostało zaczerpnięte z tradycji pogańskich. Jajko było symbolem Boga-Słońca i było nieodłącznym elementem rytuałów przywitania wiosny, jako czasu gdy Bóg ten ponownie będzie królował na niebie. Starożytni Celtowie wierzyli, że z Wielkiego Jaja narodził się kosmos, dlatego również dla nich jajko było symbolem życia - którego rozkwit mogli obserwować z nadejściem wiosny.
Poganie byli tak przywiązani do swoich tradycji, że wraz z nastaniem chrześcijaństwa, do obchodów świąt Wielkiej Nocy pogańskie symbole były przemycane przez nich tak często, że zakorzeniły się na dobre. Najlepiej pasowały do tego właśnie te, które były elementami świąt obchodzonych w podobnym czasie - celtyckiego sabatu równonocy wiosennej - zwanego Ostarą albo słowiańskich Jarych Godów.
Najważniejszym z symboli jest jajko.
Dlatego wszystkim weganom świętującym zmartwychwstanie Chrystusa, odrodzenie Eostry, przepędzenie starego Jaryły itp ;) proponuje prosty przepis na wegańskie jajka.



Składniki:
* 50 g tofu
* 0,5 l. mleka sojowego naturalnego (te z Biedronki się nie nadaje bo jest słodzone)
* sól morska
* kurkuma
* 4 łyżeczki agaru
* potrzebne będą również odpowiednie foremki przypominające kształtem żółtko (ja użyłam okrągłych foremek na lód) i białko jaja (tu z pomocą przyszły silikonowe formy na babki).

Do garnka wlać pół szklanki wody, dodać niecałą łyżeczkę agaru i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę.
Tofu rozdrobnić, dodać dużą szczyptę kurkumy oraz soli. Bardzo dobrze wymieszać! Dorzucić do garnka z ugotowanym agarem i ponownie dobrze wymieszać. Nie czekając, ponapełniać foremki (te w kształcie żółtek) masą i zostawić do wystygnięcia.

Mleko sojowe wlać do garnka, dodać 3 lekko czubate łyżeczki agaru, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minute. Przygotowanym płynem wypełnić większe foremki. Następnie do każdej z wypełnionych foremek dołożyć przygotowane wcześniej "żółtko".
Włożyć do lodówki na pół godziny by "białko" nabrało zwartej konsystencji.

Świetne smakują z wegańskim majonezem :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz