poniedziałek, 25 lutego 2013

tofurnik na zimno


Składniki: na spód:
* 1,5 szkl. mąki
* 0,5 szkl. wody
* 1/4 szkl. oliwy
* 1/4 szkl. cukru

Warstwa główna:
* 600 g tofu
* cukier waniliowy
* 1/4 szkl. cukru
* 100 g rodzynek
* 1,5 łyżeczki agaru

Składniki na galaretkę:
* 2 szkl. soku jabłkowego
* 2 łyżeczki agaru
* owoce np mandarynka, kilka winogron, pół banana

Ze składników podanych w liście "na spód" wyrobić ciasto. Ułożyć w formie i piec 25 minut w temperaturze 150 stopni.

Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, dosypać 1,5 łyżeczki agaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Ściągnąć z ognia. Tofu zmieszać z cukrem, cukrem wanilionym i rodzynkami, następnie wrzucić do garnka z ugotowaną wodą z agarem i dobrze wymieszać.

Przygotowaną masę ułożyć na upieczonym spodzie.

Do garnka wlać 2 szklanki soku, dosypać 2 łyżeczki agaru, doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Ściągnąć z ognia i czekając aż przestygnie, poobierać i pokroić owoce.

Na masie z tofu poukładać owoce i delikatnie zalać zawartością garnka.

Włożyć do lodówki na godzinę i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz