czwartek, 4 października 2012

tarta szpinakowa

Składniki na ciasto:
* 1/3 kg mąki żytniej lub graham
* 1/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki wody
* sól

Na wyłożenie ciasta:
* pęczek szpinaku ewentualnie 2 paczki mrożonego szpinaku
* 1 cebula
* 3 czubate łyżeczki mąki pszennej
* 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
* słoik suszonych pomidorów w oleju
* garść orzechów nerkowca
* 2 łyżki płatków drożdzowych
* sól
* pieprz
* majeranek
* słonecznik/pestki z dyni

Ze składników podanych na początku wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienki placek i wyłożyć formę do tarty.
Zeszklić cebulę na patelni, dodać szpinak (drobno posiekany), następnie drobno pokrojone suszone pomidory, zmielone (np w młynku do kawy) orzechy, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Doprowadzić do gotowania, następnie dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika (temp 150 stopni) i piec przez 10 minut.
Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypać prażonymi pestkami z dyni lub prażonym słonecznikiem.

Smacznego! :)



1 komentarz: