niedziela, 24 marca 2013

majonez z ciecierzycy

Wegański majonez można zrobić z soi, fasoli, grochu, nawet z ryżu czy ziemniaków. Najlepszy - według mnie - jest z ciecierzycy:).



Składniki:
* 100 g (2/3 szklanki) ciecierzycy
* 1/2 szkl. oleju
* 2 łyżki octu ryżowego
* sól morska
* pieprz

Ziarna ciecierzycy zmielić na puch. Wsypać do garnka, zalać 2 pełnymi szklankami wody i zostawić na trochę do napęcznienia.

Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu, co chwile mieszając.

Ściągnąć z kuchenki, zostawić do wystudzenia.

Dodać olej, ocet, szczyptę pieprzu, dużą szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednego dużego kubka majonezu. Można część włożyć do słoiczka i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz