Zawarte w shiitake związki lotne nazwane "fitocydami grzybowymi" są zdolne do walki z wirusami od najmniej szkodliwych adenonowirusów (powodujących katar) do wirusa HIV, zapobiegając rozmnażaniu się wirusa w tkankach.
Występujący w shiitake polisacharyd - lentinan wykorzystywany jest w kompleksowej terapii przeciwnowotworowej jako preparat powstrzymujący rozwój różnego rodzaju nowotworów i powstawanie przerzutów poprzez aktywacją układu immunologicznego.
Shiitake stosuje się go do leczenia m. in. chorób serca, wysokiego ciśnienia, kamicy woreczka żółciowego, wrzodów, zaparć, otyłości, problemów seksualnych i problemów związanych ze starzeniem się organizmu.
W cukrzycy grzyb ten stosowany jest w charakterze środka obniżającego poziom cukru. Zalecany jest również w jej insulinozależnej formie, szczególnie w profilaktyce powikłań chorobowych.
Zawartość
witamin i minerałów w 100 g grzyba suszonego (w mg):
Tiamina 0.3Ryboflawina 1.3
Niacyna 14
Witamina C 3.5
Wapń 11
Żelazo 1.72
Magnez 132
Fosfor 294
Potas 1534
Sód 13
Wartość odżywcza w 100 g grzyba suszonego:
Biało 13.4-17.5 g
Węglowodany 67.5-78.0 g
Tłuszcze 4.9-8.0 g
Błonnik 7.3-8.0 g
Energia 387-392 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz