środa, 18 kwietnia 2012

wegańskie pierogi ruskie

Głównym składnikiem pierogów ruskich jest ser. Wielbicieli tej potrawy można zaskoczyć jej wegańską wersją! Jak się zapewne domyślacie, biały ser zastąpiony jest serem tofu. Prosty przepis na domowej roboty tofu zamieściłam ==>tutaj<==.

Składniki na farsz:
* 200 g tofu
* średni ziemniak
* średnia cebula
* sól
* pieprz czarny mielony
* olej

Składniki na ciasto:
* 2 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. wody
* sól

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Ugotować ziemniaka i zgnieść na miazgę. Połączyć składniki: tofu, cebulę i ziemniaka, dodać sól oraz pieprz i wymieszać.

Połączyć składniki. Zwilżyć dłonie olejem i ugnieść ciasto.
Rozwałkować masę, wyciąć koła, na każde nałożyć po łyżce farszu i dokładnie pozlepiać.
Z podanej ilości składników można zrobić około 18 pierogów.

Pierogi można:
1. Upiec - ułożyć na papierze do pieczenia, zwilżyć olejem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Usmażyć - wrzucając na głęboki olej.
3. Ugotować - wrzucając do wrzątku i gotując aż nie wypłyną na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz