Kurkuma
jest przyprawą wyekstraktowaną z kłączy rośliny zwanej Ostryżem
(Curcuma L.)
W
indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej stosowana jest już od 2500 lat.
Składnik
kurkumy - kurkumina to polifenol mający korzystny wpływ na ludzkie
zdrowie.
Wiele
badań dowodzi, że związek ten ma działanie
przeciwzapalne, przeciwwirusowe,
przeciwbakteryjne dlatego
przyspiesza gojenie się ran.
Właściwości
lecznicze kurkumy wynikają ze zdolności kurkuminy do wbudowywania
się w błony komórkowe i stabilizowania ich struktury. Wzmocnione w
ten sposób komórki stają się mniej podatne na infekcje oraz
transformacje nowotworową. Dlatego uważa się, że spożywanie
kurkumy jako dodatku do zdrowych dań obniża ryzyko nowotworów.
Działając
ochronnie na tkankę nerwową mózgu, kurkumina znacznie spowalnia
gromadzenie beta-amyloidu - substancji odpowiedzialnej za rozwój
choroby Alzheimera - zmniejszając ryzyko tej choroby i innych
rodzajów demencji.
Kurkuma
jest efektywna w leczeniu dyspepsji, wrzodów żołądka i zespołu
jelita drażliwego.
Obniża
poziom cholesterolu - może hamować tworzenie zakrzepów w
naczyniach.
Wykazuje
działanie ochronne na wątrobę oraz hamuje produkcję kamieni
żółciowych.
Ponieważ
Curcuma L. jest bliską krewną Imbiru, jej smak również jest
ostro-gorzki i staje się mocniejszy podczas gotowania.
Dr
D. Servan-Schreiber - autor bestsellerowej książki „Antyrak”-
przestrzega, że aby kurkuma została przyswojona przez organizm,
musi być zmieszana z czarnym pieprzem.
Kurkuma
nadaje potrawom żółty kolor, dlatego używam jej gdy chce by
danie nabrało apetycznej barwy.
Ostatnio
dzieliłam się przepisem na tortille kukurydzianą. Dziś prostszy –
bo nie wymagający użycia trudno dostępnej mąki kukurydzianej –
przepis na...
tortillę pszenną:
tortillę pszenną:
Najlepsze
proporcje na ciasto:
* ¼
szkl. mąki ziemniaczanej
* 1
szkl. mąki pszennej
* 1,5
szkl. wody
* 1/4
łyżeczki kurkumy
* duża
szczypta pieprzu
Podane
proporcje wystarczą na 3 tortille.
Placek jest elastyczny i doskonale nadaje się do zawinięcia w niego wybranych składników. Tym razem użyłam puszkowanej ciecierzycy, groszku,
ugotowanej marchewki. Dodałam keczup i majonez wegański.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz