niedziela, 17 marca 2013

kurkuma


Kurkuma jest przyprawą wyekstraktowaną z kłączy rośliny zwanej Ostryżem (Curcuma L.)
W indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej stosowana jest już od 2500 lat.

Składnik kurkumy - kurkumina to polifenol mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

Wiele badań dowodzi, że związek ten ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne dlatego przyspiesza gojenie się ran.

Właściwości lecznicze kurkumy wynikają ze zdolności kurkuminy do wbudowywania się w błony komórkowe i stabilizowania ich struktury. Wzmocnione w ten sposób komórki stają się mniej podatne na infekcje oraz transformacje nowotworową. Dlatego uważa się, że spożywanie kurkumy jako dodatku do zdrowych dań obniża ryzyko nowotworów.
Działając ochronnie na tkankę nerwową mózgu, kurkumina znacznie spowalnia gromadzenie beta-amyloidu - substancji odpowiedzialnej za rozwój choroby Alzheimera - zmniejszając ryzyko tej choroby i innych rodzajów demencji.
Kurkuma jest efektywna w leczeniu dyspepsji, wrzodów żołądka i zespołu jelita drażliwego.
Obniża poziom cholesterolu - może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach.
Wykazuje działanie ochronne na wątrobę oraz hamuje produkcję kamieni żółciowych.
Ponieważ Curcuma L. jest bliską krewną Imbiru, jej smak również jest ostro-gorzki i staje się mocniejszy podczas gotowania.
Dr D. Servan-Schreiber - autor bestsellerowej książki „Antyrak”- przestrzega, że aby kurkuma została przyswojona przez organizm, musi być zmieszana z czarnym pieprzem.
Kurkuma nadaje potrawom żółty kolor, dlatego używam jej gdy chce by danie nabrało apetycznej barwy.
Ostatnio dzieliłam się przepisem na tortille kukurydzianą. Dziś prostszy – bo nie wymagający użycia trudno dostępnej mąki kukurydzianej – przepis na...


tortillę pszenną:
Najlepsze proporcje na ciasto:
* ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1,5 szkl. wody
* 1/4 łyżeczki kurkumy
* duża szczypta pieprzu
Podane proporcje wystarczą na 3 tortille.
Placek jest elastyczny i doskonale nadaje się do zawinięcia w niego wybranych składników. Tym razem użyłam puszkowanej ciecierzycy, groszku, ugotowanej marchewki. Dodałam keczup i majonez wegański. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz